Siering Edelsmeden

WELKOM IN HET ATELIER

Onderhoud parels en bloedkoraal

Parels

Het schoonmaken van uw parels, collier, oorknoppen of ring is eenvoudig. Er zijn geen speciale schoonmaakmiddelen voor nodig, een vochtige doek is voldoende om uw parels een frisse glans te geven. Juist geen schoonmaakmiddelen is beter voor parels. Als u veel make-up of parfum gebruikt dan is het wel een goed idee om deze aan te brengen vóórdat u uw parelsnoer of armband om doet. Ook als u een parelcollier afdoet, is het goed om hier even over heen te gaan met een vochtige doek om alle chemische restanten van bijvoorbeeld make-up te verwijderen. Als u uw parels draagt tijdens het sporten is het ook verstandig om daarna het collier schoon te wrijven met een zachte doek. Transpiratie kan namelijk schadelijk voor de parels zijn. In extreme gevallen kan de huid en glans ook helemaal verdwijnen door het teveel aan of make-up, parfum en transpiratie.

Het laten overknopen van uw parelcollier zorgt er voor dat de knoopjes tussen de parels er weer mooi schoon uit zien.

Bloedkoraal

Bloedkoraal is een koraalsoort met een hardheid van maar 3,5 (erg laag). Het is dus erg kwetsbaar, vooral om het te dragen. Het komt in veel tinten voor: van zacht rose, donderoranje tot diep donkerrood. Bloedkoraal wordt opgebouwd door kleine poliepjes, wat vaak te zien is aan kanaaltjes, kleine kleurverschillen, of gaatjes die erin zitten. Er komt veel bijgekleurde koraal voor, vooral als collier. Als u het collier in een bakje met lauw water legt zal dit vaak door de beits rood kleuren.

Tegenwoordig is het verboden om bloedkoralen te winnen. Omdat bloedkoraal steeds zeldzamer en duurder wordt worden er vaak imitaties in sieraden gezet. Kleine stukjes en afval van het slijpproces worden vermalen en met was tot blokken geperst. Daar worden dan weer cabochons van geslepen. Vaak worden plastic of kunststof als koraal verkocht, dit is te zien aan slijp- en polijststrepen. Ook gebeitst gips, gekleurd been en glas kan redelijk overtuigend voor koraal doorgaan.

Bloedkoraal kan het beste schoon gemaakt worden met een lauw zeepsopje en daarna opwrijven met een doek en babyolie, of olijfolie. Zijn ze erg dof, dan kun je ze ook een uurtje in een schaaltje olijfolie laten weken en daarna goed na wrijven. Huidvet is goed voor bloedkoraal, dus van veel dragen op de huid worden ze mooier.

© 2020 Siering Edelsmeden

Thema door Anders Norén