Een schone zaak

Afhankelijk van het gebruik zullen sieraden na verloop van tijd een opknapbeurt nodig hebben. Dit kan gaan om het schoon maken, maar soms is ook een reparatie of oppoetsbeurt door de edelsmid nodig. Voor dit laatste kunt u uiteraard ook bij Siering terecht. Voor het schoonmaken geven we u onderstaand wat tips.

Algemene schoonmaakregels

Veel mensen realiseren zich niet dat make-up, parfum, haarverzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen sieraden en metalen kunnen beschadigen. Natuurlijk is voorkomen beter dan repareren, dus af en toe schoonmaken is geen overbodige luxe. Er zijn veel verschillende producten op de markt voor het reinigen van uw sieraden, zorg er altijd voor dat u het juiste product heeft voor het type sieraad (en met name edelsteen!) dat u wilt schoonmaken.

Als het sieraad gelijmde stenen bevat, dompel het dan niet onder in warm water. Dit kan de lijm aantasten die de stenen op zijn plaats houdt. Gebruik in plaats van warm water een vochtige doek. Worden de stenen op zijn plaats gehouden door metalen setting? Dan kunt u gerust het sieraad onderdompelen in (warm) water. Let er wel op dat plotselinge temperatuurverschillen alsnog scheuren kunnen veroorzaken in stenen. Als het sieraad geen stenen bevat kunt u het gerust in water onderdompelen. Heet water is zelfs ook mogelijk.

Zilveren sieraden

Zilveren sieraden hebben meer schoonmaak nodig dan gouden sieraden, omdat ze zwart worden (ook wel oxideren genoemd). Afhankelijk van hoe vies de sieraden zijn, zijn er tal van mogelijkheden om zilveren sieraden schoon te maken. De snelste manier is gebruik te maken van een poetsdoek. Dit zijn doekjes die al zijn voorzien van enig poetsmiddel. Hiermee worden echter niet de hoekjes en gaatjes schoon. Een effectievere manier om schoon te maken is gewoon met een licht vochtige zachte doek met een klein beetje lauwwarm water en groene zeep poetsen. Poets het vervolgens na met een droge doek. Voor een iets beter resultaat gebruik je zilverpoets (bijv. Silvo) of het grootmoederstrucje witte tandpasta (zonder bleekmiddel) met een zachte tandenborstel. Daarna afspoelen met zeep en lauwwarm water geeft een nog beter resultaat.

Gouden sieraden

Goud kan worden schoongemaakt, net als zilver. Al hoewel het minder snel vies of vet wordt dan zilver – goud oxideert niet – kan het nog steeds gebeuren dat goud er na verloop van tijd minder mooi uit ziet. Gebruik een vochtige doek of een zachte tandenborstel, met een klein beetje water en groene zeep of witte tandpasta. Of gebruik een daarvoor speciaal gemaakt goudpoetsmiddel. Volg hiervoor de instructies van de fabrikant.

Platinum

Platina is een zeer dicht metaal dat veel moeilijker te poetsen is dan zilver of goud. U kunt een deel van het vet of vuil verwijderen met een vochtige doek of borstel. Wij raden u aan altijd een professionele juwelier uw platina sieraden te laten onderhouden.

Edelstenen

Sieraden met edelstenen kun je beter niet dragen als je gaat zwemmen, zonnen, douchen, schoonmaken. Doe je sieraden met edelstenen aan nadat je de crème en eventueel parfum hebt gebruikt. Laat dat eerst een beetje intrekken/ vervliegen.

Het schoonmaken hangt sterk af van de zetting waarin de steen zich bevindt en het soort steen. Harde stenen kunnen onder een lauwwarme kraan met groene zeep worden schoongemaakt. Mocht dit niet voldoende zijn, dan is het verstandig het door een edelsmid of juwelier te laten reinigen. Deze heeft hiervoor speciale apparatuur.

Halfedelstenen / kalkhoudende edelstenen zijn vaak zachter en worden na verloop van tijd doffer. Deze zijn dus gevoeliger voor schoonmaakmiddelen, parfum, etc. Misschien fijn te weten dat een halfedelsteen altijd in het sieraad gepolijst kan worden. Loop dus niet door met die bekraste steen waar je aan gehecht bent. Er is een oplossing….

Parels

Het schoonmaken van uw parels, collier, oorknoppen of ring is eenvoudig. Er zijn geen speciale schoonmaakmiddelen voor nodig, een vochtige doek is voldoende om uw parels een frisse glans te geven. Als u veel make-up of parfum gebruikt dan is het wel een goed idee om deze aan te brengen vóórdat u uw parelsnoer of armband om doet. Ook als u een parelcollier afdoet, is het goed om hier even over heen te gaan met een vochtige doek om alle chemische restanten van bijvoorbeeld make-up te verwijderen. Als u uw parels draagt tijdens het sporten is het ook verstandig om daarna het collier schoon te wrijven met een zachte doek. Transpiratie kan namelijk schadelijk voor de parels zijn. In extreme gevallen kan de huid en glans ook helemaal verdwijnen door het teveel aan of make-up, parfum en transpiratie.

Het laten overknopen van uw parelcollier zorgt er voor dat de knoopjes tussen de parels er weer mooi schoon uit zien.